FAKTA: AUTISM

En procent av Sveriges befolkning har någon form av autismspektrumtillstånd.

Typiskt är att man har svårt med ömsesidig social kommunikation och interaktion samt begränsade repetitiva beteenden, intressen och aktiviteter.

Autism beror ofta på kombinationer av variationer/mutationer i arvsmassan. Ofta finns då autistiska drag i släkten.

Ibland kan infektioner eller andra skador under fosterlivet leda till autism. D-vitaminbrist hos mamman är en ny och omdiskuterad riskfaktor för autismutveckling.

Specifika sjukdomar, som fragil X-syndromet, kan ligga bakom autismspektrumtillstånd.

Ibland finns både ärftliga faktorer och negativa miljöfaktorer.

Behandlingen inriktas ofta på att stötta och anpassa miljön så att den blir enklare att förstå och hantera för den drabbade.

(psykiatriprofessor Christopher Gillberg.)

2 kommentarer

Jannice

10 Oct 2013 06:30

Är detta med orsaker vetenskapligt bevisat? Om det vore så enkelt att förstå orsaken så är det inget mysterium längre som många forskare ser det som..

3 Underverk

12 Oct 2013 08:50

Man kan göra en indelning efter, om avvikelse i hjärnan som orsakar autism, uppstått före födelsen (prenatalt), vid tiden för födelsen och första levnadsveckan (perinatalt) eller efter den perioden, under de första levnadsåren (postnatalt). På samma sätt kan också orsakerna till autism variera, trots att den alltid har med hjärnans funktioner att göra. Trots att man medicinskt kan göra många undersökningar för att ta reda på orsaken till ett funktionshinder, är det vanligt att man hos barn med autism inte kan påvisa den exakta medicinska orsaken.
Men just de olika orsakerna till autism är dessa jag skrev;
Kan finnas ärftliga faktorer, variationer/mutationer i arvsmassan, negativ livsmiljö, fragil X-syndromet, infektioner eller andra skador under fosterlivet och nu undersöker man om D-vitaminbrist hos mamman kan vara en faktor när man är havande.
Mysteriet, tycker jag, är just hur barnen upplever både sin o den "verkliga" världen. Där skiljer det ju sig något otroligt och den skulle jag vilja se in i!

Kommentera

Publiceras ej